Werkwijze

Waar wil jij naartoe en hoe kan ik je daarbij ondersteuning bieden? Welke richtingaanwijzers geeft je lichaam? Daar starten we mee. Ik werk met behulp van onderstaande therapieën. We onderzoeken welke therapieën voor jou het meest ondersteunend zijn.
 

Massagetherapie

Als je lichaam wordt aangeraakt is het vaak gemakkelijker er zelf met je aandacht heen te gaan. Je bent meer aanwezig in je lichaam. Je wordt je bewuster van hoe je lichaam voelt. Er gaat meer energie stromen. Je voelt wat het je wil vertellen. Dit kan in de vorm van emoties, gedachten of beelden. Jouw verhaal wordt gezien en gehoord.

Mijn aanraking wordt vaak omschreven als vol contact, subtiel en tegelijkertijd diep doorwerkend op de energie van je lichaam. In de massage is alle tijd om aan de aanraking te wennen en in het contact te ontspannen.

Soms komt in de aanraking je relatie met je familiesysteem naar voren. De aanraking geeft je de mogelijkheid om een last van een ander die je bij je draagt los te laten. Via het contact in de massage kun je ervaren hoe het voelt om jouw eigen plek en ruimte in te nemen.

Massagetherapie stimuleert het bewustzijn van je lichaam. Je komt vanuit het contact met jezelf, in het leven te staan. Er komt meer helderheid over wat je daadwerkelijk wil in het leven en het wordt makkelijker je intuïtie te volgen. Energie komt vrij en je ervaart meer ontspanning als je de richtingaanwijzers van je lichaam volgt. 

Traumatherapie

Traumatherapie klinkt misschien heftig. Somatic Experiencing® is juist een traumatherapie die er voor zorgt dat iets niet zo overweldigend voor je wordt. Een wijze waarop je lichaam spanning kan ontladen en weer tot leven kan komen. Hierbij werk ik met behulp van gesprek, aanraking en de stem.

Spanning wordt vast gehouden wanneer een situatie te veel, te snel of te plotseling is geweest voor je lichaam. Dit kunnen talloze situaties zijn. Soms weet je niet dat je zo’n overweldigende ervaring bij je draagt.

Aan de reactie van je zenuwstelsel kan je merken dat je lichaam nog steeds lading bij zich draagt. Dit uit zich bijvoorbeeld in: niet tot rust kunnen komen, over-alert zijn, veel spanning in je spieren of juist het tegenover gestelde zoals moeite met concentratie, geen energie en geen verbinding met delen van je lichaam.

Bij traumatherapie staat de reactie van je lichaam centraal in plaats van de inhoud en details van de gebeurtenis. Ik begeleid je met deze therapie om stapje voor stapje, binnen je grenzen, de spanning te ontladen en de levensenergie die vrij komt weer zelf te gaan benutten.

Natuurgeneeskunde

In plaats van een klacht uit te schakelen, richt de natuurgeneeskunde zich op het herstel van de balans in je lichaam. Een klacht wordt gezien als een uitdrukking van disbalans in je lichaam. Eigenlijk geeft je lichaam met de klacht aan waar het behoefte aan heeft.

De natuurgeneeskunde kijkt naar het functioneren van je organen om de balans te herstellen. In het bijzonder je darmen, lever, longen, nieren en huid. Deze organen spelen een belangrijke rol bij het afvoeren van afvalstoffen. Zoals uitdrukkingen in onze taal al aangeven, kunnen ook sociale en emotionele dingen een belasting zijn voor je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Je buik ergens vol van hebben’, ‘iets op je lever’ of ‘een bezwaard hart hebben’.

Ik help je jouw lichaamstaal te verstaan. Ik ondersteun je door het te vertalen in praktische advies. Welke organen verdienen extra aandacht? Hoe kan je je lichaam, op een natuurlijke wijze, geven wat het nodig heeft? Persoonlijk advies op het gebied van voeding, kruiden, creativiteit en beweging kan je ontvangen.

Ik help je zorgzaam te zijn voor je eigen lichaam. Het genezende vermogen van je eigen lichaam gaat in werking. Je herstelt zelf de balans.